Evaluarea afacerii

Exista multe motive pentru care un antreprenor ar putea dori sau ar avea nevoie de o evaluare a afacerii, inclusiv negocierea unei fuziuni sau vanzarea unei companii, considerarea unor actionari noi, incercarea de a solutiona litigiile legate de parteneri sau alte litigii de raspundere sau stabilirea capitalului propriu al actionarilor. O evaluare a afacerii poate fi, de asemenea, utila in scopuri de planificare strategica si benchmarking. Indiferent de scopul indeplinirii evaluarii, este vital sa angajati profesionisti cu experienta, care vor avea o imagine cuprinzatoare a tot ceea ce ati investit in afacerea dvs. si a ceea ce ati creat.

 Cat valoreaza compania mea?

In calitate de proprietar de afacere, s-ar putea sa va gasiti in ipostaza de a va pune aceasta intrebare.

Obtinerea unei evaluari exacte a companiei este imperativa daca alegeti sa puneti in aplicare strategia de iesire de pe o piata dinamica, cum este cea de astazi. Cand evaluati o afacere, exista o serie de lucruri pe care un consultant le ia in considerare.

Dupa ce aveti o idee despre cat de mult va puteti astepta de la o eventuala vanzare, echipa noastra de experti va putea discuta despre nuantele oricarei tranzactii potentiale, acoperind fara a se limita la urmatoarele:

  • Puterea marcii
  • Performanta financiara viitoare
  • Baza de clienti a companiei
  • Experienta si abilitatile echipei de management
  • Punctele forte ale lantului de aprovizionare
  • Sinergii cu cumparatorul
 

Procesul de evaluare

Sa incepem cu numerele. Prima parte a unei evaluari de afaceri este analiza obiectiva, care se ocupa de factorii cuantificabili. Aceste piese sunt usor de masurat si de demonstrat, cum ar fi profiturile, sau termenul contabil standard numit Profit inainte de dobanda, taxe, amortizare si depreciere (EBITDA) si alte elemente cuantificabile, cum ar fi valoarea de piata a activelor fizice. Dintr-o abordare simplista, expertii in servicii de evaluare a afacerii pot lua valoarea EBIDTA, pot aplica rata de capitalizare bazata pe piata si pot ajunge la o valoare a afacerii relativ buna. In acest caz, concluzia este simpla: cu cat EBIDTA este mai mare, cu atat este mai mare valoarea afacerii si invers.


A doua parte a evaluarii afacerii este analiza subiectiva, care se ocupa de factorii de piata. Acestia sunt mult mai dificil de masurat si cuantificat. Cateva exemple ale acestor factori de evaluare ar putea fi faptul ca o companie obtine 75% din veniturile sale de la un singur client; sau ca depinde doar de unul, doua sau trei produse (servicii); o afacere in care proprietarul este afacerea sau afacerea este administrata de familie sunt toate exemple de riscuri subiective care trebuie luate in considerare in evaluarea unei afaceri. Acesti factori si efectele lor asupra riscurilor investitionale sunt mai dificil de previzionat si trebuie sa tina seama de fortele pietei. In unele cazuri, pot duce chiar la scaderea valorii din evaluarea afacerii. Dar cum poate un proprietar de afacere sa stie ce este cu adevarat un factor negativ? Cele enumerate aici sunt doar cateva exemple.


Un expert in servicii de evaluare a afacerii va va putea ajuta. Este crucial pentru o evaluare puternica, aparabila, sa gasiti un specialist in servicii de evaluare a afacerii, care sa cunoasca fortele pietei. Cineva care detine cunostinte aprofundate despre piata actuala va poate ajuta sa evaluati atat factorii obiectivi cat si pe cei subiectivi. Un consultant cu experienta in evaluarea afacerii va lucra impreuna cu dvs, identificand punctele forte obiective, bazate pe date, ale afacerii si atragandu-va atentia cu privire la factorii subiectivi care ar putea trage evaluarea afacerii dvs. in jos. In acest fel, consultantul poate analiza si aplica cantitatea potrivita de forte subiective in ceea ce priveste reducerile fata de factorii de evaluare obiectivi pentru a ajunge la o evaluare a afacerii exacta si aparabila.

Dazz Management ofera servicii de evaluare a afacerii utilizand o intelegere aprofundata a metodologiilor de evaluare acceptate pentru a produce opinii echitabile si un raport de evaluare sustenabil.